Samenwerken

Ooit gehoord van de quote: “delen is vermenigvuldigen”? Deze uitspraak wordt vaak gebruikt in het ondernemerschap. Het idee hier achter is dat je als individu minder ver kan komen dan wanneer je samenwerkt met anderen. Vaak wordt een samenwerking niet als prioriteit gezien omdat vooral gefocust wordt op het eigenbelang. Echter heeft samenwerken twee kanten; geven en nemen. Bij een goede samenwerking hebben beide partijen er wat aan. Meestal wordt er iets te veel gekeken naar het eigen belang en naar wat de ander voor jou kan betekenen. Dit is zeker erg belangrijk, maar in een samenwerking is 1 van de belangrijkste punten het geven. Stel jezelf de vraag: wat kan ik voor de ander betekenen?

Hoe meer jij op tafel legt, hoe meer de ander er ook tegenover zal neerleggen. Mocht in het aanbod van de persoon waar je samen mee werkt geen eerlijk of aanlokkelijk bod zitten, wees dan niet bang om hiernaar te vragen, je hebt immers zelf ook al waarde geleverd.

Er zijn ook mensen die zeggen dat je moet beginnen met die vraag, maar het gevolg daarvan is dat mensen minder zullen geven omdat ze jou voornamelijk zien als een profiteur. Leg eerst jouw waarde op tafel en kijk dan wat de ander jou te bieden heeft.

Het is erg belangrijk om duidelijke verwachtingen naar elkaar uit te spreken en heldere afspraken te maken. Probeer daarin zo concreet mogelijk te zijn. Anders kun je tegen het probleem aan lopen dat beide partijen andere verwachtingen hebben van het samenwerken.

Een reactie plaatsen